Sunday, April 05, 2009

" METEOROLOGÍA : ALFRED RODRÍGUEZ PICÓ "

Hola a todos.

El Periódico de Catalunya publica diariamente artículos de meteorología firmados por el conocido y entusiasta meteorologo catalán Alfred Rodríguez Picó. En ocasiones, no puedo contener mi inclinación a publicar alguno de sus artículos para conseguir llegar a destinatarios que tal vez no lean al citado periódico.
Los pasados días 23 y 24 de marzo aparecieron sendos artículos sobre las riadas de Almería acaecidas el año 1973. Cabe destacar que en aquel episodio se registró la intensidad horaria de precipitación jamás medida hasta la fecha a nivel mundial ; ! 420 milímetros o litros por metro cuadrado en una hora ! O sea 7 mm. por minuto de media cuando a partir de un litro por minuto se considera que ¡ la precipitación es ya muy intensa ! ( Zurgena - Almería día 19 de octubre ).

Reproduzco los dos artículos en catalán con la traducción de las palabras de más dificil comprensión. No creo que exista ningún problema en su comprensión. Si ello no es así, este blog queda abierto a cualquier aclaración.

A continuación los dos artículos refundidos en uno.

" Potser ( quizás ) la vegada ( vez )que he vist ploure( llover ) amb més intensitat va ser durant la tempesta que va descarregar ( descargó )sobre Barcelona la nit del 31 de juliol a l’1 d’agost de 2002. Vaig recollir ( recogí )167 litres en poc més de tres hores. Hi havia moments que queien( caían ) autèntiques galledes ( cubos ) d’aigua. No obstant, pot haver-hi ( puede haber ) pluges( lluvias ) més intenses. Fins i tot ( incluso ) diria que molt més intenses i difícils d’imaginar si no és que un es troba ( encuentra ) a la zona afectada.
Els dies 18 i 19 d’octubre de 1973 es va formar una bossa ( bolsa ) d’aire fred ( frío )en altura sobre la vertical de l’estret de Gibraltar. En superfície es va iniciar un flux( flujo ) de vent( viento ) molt( muy ) humit i càlid del sud-est cap a Granada, Almeria i Múrcia, les zones més seques de la península. A les dues primeres províncies hi ha serres ( sierras ) pròximes al mar de 2.000 metres d’altura i orientades d’oest a est. Aquesta cadena va actuar com un trampolí perfecte perquè les masses ( masas ) d’aire humit fossin( fueran ) impulsades cap a les capes altes, on es van trobar ( encontraron ) amb l’aire fred ( frio ): el còctel va ser explosiu. Es van registrar les tempestes més violentes de la història recent d’Espanya, fins a batre( batir ) un rècord a nivell mundial: el de la precipitació més intensa caiguda(caída ) en una hora. Va ser increïble, i les dades parlen ( hablan )per si soles: a Zurgena (Almeria), hi va haver una tempesta entre les 11 i les 12 hores que va donar 180 litres per metre quadrat. Quan la tromba d’aigua va passar, els habitants van sortir a avaluar-ne els danys, però van veure com del sud s’acostava( acercaba ) una massa nuvolosa negra com el carbó. Una altra tempesta descomunal va descarregar entre les 13 i les 14 hores amb una precipitació de ¡420 litres!.

El 19 d’octubre de 1973, entre les onze del matí i les dues del migdia( mediodía ), van caure(cayeron ) 600 litres per metre quadrat a Zurgena (Almeria). D’aquests, 420 litres van caure en una hora. Va ser ( fué )rècord mundial de precipitació en aquest interval de temps. S’ha de viure( vivir ) per poder-ho creure( creer ). Una de les zones més seques d’Espanya va recollir ( recogió )en tres hores la mateixa( misma ) quantitat de pluja que a Barcelona durant tot( todo ) l’any ( año ).
Pilots d’Iberia que van sobrevolar la zona van assegurar que els cims (cúspides ) d’aquelles tempestes pujaven( subían ) fins ( hasta ) als 14 quilòmetres d’altura, mentre que les bases estaven gairebé( casi ) a nivell de superfície. Prop de 14.000 metres de núvol llançant ( lanzando ) cascades d’aigua. El Mediterrani crea aquests monstres ( monstruos ), que poden superar, en quantitat de precipitació, les tempestes monsòniques més potents.
A Vélez Blanco (Almeria), a la capçalera ( cabecera )del riu Guadalentín, van recollir 250 litres en una hora. Una de les zones més afectades va ser Puerto Lumbreras, a Múrcia. A les tres de la tarda del dia 19 hi havia mercat( mercado ) a la Rambla de Nogalte. Es va sentir un soroll esgarrifós ( ruido espeluznante ) que venia de la part alta de la rambla i immediatament va aparèixer una onada ( apareció una ola ) de cinc metres, que va arrasar tot el que va trobar( encontrar ) al seu pas, fins a arribar a 1.974 metres cúbics per segon. Van morir 85 persones.
A Albuñol (Granada) els dos dies del temporal van recollir 598 litres. A Albox (Almeria) van caure ( cayeron ) 247 litres i a Youtube (inundacions a Albox) hi ha un vídeo espectacular de la riuada. Curiosament a la costa va ploure poc ( llovió poco ): 9 litres a Almeria capital o 7 al cap de Gata. El balanç va ser terrible: 300 morts.
Alfred Rodríguez Picó."

LUGARES CON VALORES EXTREMOS EN 24 HORAS.

N´Guigmi ( Niger ) + 45,4ºC.
Diffa ( Niger ) 43,7ºC.
Maine - Soroa ( Niger ) + 43,7ºC
En Europa: Badajoz Talavera la Real ( España ) + 26,2ºC.

Vostok ( Antártida ) - 71,1ºC
Concordia ( Antártida ) - 68,4ºC
David Lgb 46 Aws ( Antártida ) - 66,2ºC
En Europa : Svalbard Lufthavn ( Noruega ) - 26,6ºC.

Hihifo Ile Wallis ( Francia ) 175 mm.
Agalega ( Isla Mauricio ) 139 mm.
Sangkapura Bawean Isl. ( Indonesia ) 119,4 mm.
En Europa : Heraklion Airport ( Gracia ) 30,7 mm.

PARA LOS PRÓXIMOS DÍAS.....

Parece que las lluvias y los fenómenos tormentosos afectarán a la mitad norte de la peninsula ibérica a partir del próximos martes y hasta el miércoles. Las temperaturas bajarán rapidamente y las nevadas caerán en las montañas de la mitad norte por encima de los 1.500 metros y especialmente en el sistema pirenaico. Algunas precipitaciones pueden ser de origen convectivo y aportar valores notables. Parece que el episodio va a ser relativamente corto con rápida mejoría a partir del miércoles. No parece que la mejoría vaya a ser completa ni duradera.
No se observan altas presiones, y sí, la proximidad de bajas relativas especialmente en altura que pueden hacer recordar en algún momento el ya concluído invierno. No obstante el sol no faltará con un ambiente térmico más bien fresco.

De momento, nada más saludos a todos.

Mariscal Tro

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ja, verjetno zato je

2:16 AM  

Post a Comment

<< Home