Monday, December 24, 2012

"METEOROLOGÍA: NIEVE COMARCAL (I)"

Hola a todos,

Estamos en plena vorágine de publicaciones,programas,conferencia,artículos etc. soble "LA NEVADA" no hace falta decir del 62.
Gracias a ello, aparecen artículos y datos que merecen interés y que publico. Al final, "La Gota Fría" tal vez acabe siendo el cajón de sastre al que van a parar todos o mucos de los artículos que pueden resultar amenos e ilustrativos sobre la Barcelona de hace 50 años. algunos la "pintan" casi como la Barcelona medieval, pero en fín no pasa nada. Entre hoy y mañana publicaré o reproduciré algunos artículos poco divulgados y de interés.
Sigue el artículo íntegro a continuación. Es muy interesante el mapa de espesores de nieve de Meteocat.


View image on Dropbox website
                            La N-II a su paso por Esparreguera. Al fondo Montserrat.
                            Fuente: Twitter de La Vanguardia.


marts 25 de

 El proper dimarts 25 de Desembre farà

 50 anys de la nevada del 1962

Publicat el 21 desembre 2012 per
0Rate This


i
Quantcast

Va ser la nevada més important del segle XX que va deixar gruixos fins a un metre a molts llocs fins i tot al nostre poble.
Uns veïns de Castellbell i el Vilar fent el cami del Vilar fins al burés i és pot veure fins on va arribar el gruix de neu .
Enguany fa cinquanta anys de la històrica nevada del dia de Nadal de 1962 que va afectar bona part del país, especialment al litoral i prelitoral centrals, i on es van acumular gruixos superiors als 80 cm. Es considera la nevada més destacada del segle vint en aquesta àrea i per a trobar-ne una de més important cal retrocedir fins al 9 de febrer de 1887. Aquesta nota informativa descriu la situació sinòptica responsable del fenomen i les conseqüències meteorològiques associades, sobretot, en forma de gruixos i extensió territorial de la nevada.


Mapa del gruix de Neu ofert pel Servei Meteoròlogic de Catalunya ( METEOCAT )

Descripció de la situació sinòptica

Els dies previs al Nadal del 1962 res feia preveure la nevada que s’esdevindria. Una setmana abans, l’anticicló de les Açores estava molt reforçat amb pressions en el seu centre de 1030 hPa i amb una falca anticiclònica que s’estenia sobre la península Ibèrica. En aquest marc sinòptic, les temperatures varen pujar de manera notable i assoliren valors superiors als normals per a l’època de l’any. Ara bé, el dia 22 l’anticicló s’afeblí a les nostres altituds i se’n formà un de nou al nord d’Europa, que arribà a pressions de més de 1040 hPa, amb una massa molt freda a nivells baixos a aquelles latituds. Amb aquesta configuració sinòptica, el flux de vent sobre Catalunya passà a ser del nord afavorint l’arribada de la massa freda continental. A partir del dia 23, l’anticicló es va anar estenent cap als països més occidentals, el vent va girar a component nord i est, i l’advecció freda es feu més notable. A 1400 metres la temperatura es va mantenir al voltant del -8 ºC, 12 ºC per sota del valor mitjà, entre els dies 24 i 25. A la zona de la Mediterrània occidental es formà una baixa que acabà per aprofundir-se entre Catalunya i les illes Balears, amb pressions de 1012 hPa. Aquesta baixa va reforçar el vent de component nord i est a superfície i afavorí l’entrada d’una massa molt humida, principalment al litoral i prelitoral centrals, on les nevades varen ser més importants. Al mateix temps, a nivells alts la baixa situada al nord-oest d’Itàlia es va traslladar cap a les nostres longituds i es va situar sobre Catalunya. El dia 25, tant la baixa com l’anticicló, començaren a afeblir-se i a retirar-se cap a l’est i una baixa situada a l’oest de Portugal va reforçar els vents de component sud, que van fer pujar les temperatures que en dies posteriors van tornar a situar-se per damunt de la mitjana d’un mes de desembre.


Vista de l´entrada a les antigues naus industrial de Torcidos Ibericos al davant la torre del amo, a Castellbell i el Vilar el dia de la nevada del 1962 Fotos arxiu Fotogràfic “El Brogit “/arxiu Joan Masats


Extensió i intensitat de la nevada
La situació sinòptica descrita va generar unes excepcionals condicions meteorològiques. Des del Servei Meteorològic de Catalunya, s’ha impulsat una anàlisi exhaustiva, i inèdita fins ara, de les observacions meteorològiques realitzades a diferents poblacions del país aquells dies, que ha permès reconstruir la magnitud i extensió geogràfica de la nevada, així com l’evolució de la temperatura a diferents punts.
Si bé bona part del Principat va rebre la visita de la neu aquell dia de Nadal, la configuració dels centres d’acció va afavorir que la caiguda de temperatura i els majors gruixos de neu es concentressin a la part del litoral i prelitoral centrals. Les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat varen concentrar les acumulacions més destacades, superiors als 80 cm en molts casos. Entre aquests destaquen els 110 cm de Martorelles, 102 cm a Vilanova del Vallès, i 100 cm a Castellterçol, Granollers, Llinars del Vallès i el Turó de l’Home (Vallès Oriental). També les comarques de la Selva, el Baix Empordà, el sud d’Osona i del Gironès, el Bages i la part oriental de l’Alt Penedès i l’Anoia van acumular gruixos que voltaren els 40 o 50 cm, mentre que els gruixos varen anar disminuint cap al Pirineu, i cap a les comarques de Ponent i del sud. De fet, a les comarques del Montsià i del Baix Ebre no hi ha constància que s’enregistrés el fenomen de la neu al terra. Tot seguit, es mostra el mapa amb la distribució espacial de l’extensió dels gruixos de neu, mentre que a l’annex 1 s’especifiquen els gruixos assolits a més d’un centenar de poblacions.


    Mapa isobàric de la nevada del 1962 Font Meteocat


 

Pel que fa a la temperatura, es van assolir valors gèlids a bona part del país. Les zones afectades per la nevada foren les que registraren una temperatura clarament inferior a la mitjana, especialment els dies 26 i 27, en que la temperatura va estar per sota dels 0 ºC durant tot el dia. A punts del litoral
central la temperatura mínima va arribar a -5 ºC, i a la plana del Vallès es van assolir els valors més baixos, amb una temperatura mínima que va estar al voltant dels -10ºC a molts indrets, i en alguns punts com a Llinars del Vallès o Cardedeu es van fregar o superar els -15ºC.

Castellvilarenc es un mitja local digital de l´Ass Audiovisual de Mitjans Digitals de Castellbell i el Vilar ,que està al costat de la noticia , cultura i dels esports a Castellbell i el Vilar . informa minut a minut hora a hora de tot el que ens pasa al voltant

Muy bien, hasta aquí el artículo y la reseña de su orígen. Me parece que contiene buena información y que no se pierde en detalles.

Una felicitación para los autores y a Castellvilarenc de Castellvell i el Vilar.

Saludos y gracias.


Mariscal Tro


24 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Buenas tardes Mariscal la situación sinóptica del 62 con los días cálidos previos, creo que podría repetirse este año por la similitud en la configuración actual y el repunte en el calentamiento de la troposfera que puede romper el vortex polar en dos provocando una avección muy fría hacia nuestras latitudes.¿Que opinas sobre esta posibilidad, la ves factible?
Saludos y felices fiestas.

3:48 PM  
Blogger Mariscal Tro said...

Hola Anónimo.
Veo que estás versado en el tema.
En 1962 la situación evolucionó con una extrema rapidez. Sólo tuvimos 4 días realmente fríos 24,25,26 y 27,y el 28 las temperaturas aumentaron rapidamente. El calentamiento de la troposfera es un tema vital y que convendrá seguir. Veremos a partir de los días 6 al 10 de enero...
Saludos, muchas gracias y Feliz Navidad.
Mariscal Tro

1:40 AM  
Blogger Unknown said...

shijun 6.3
true religion outlet
air jordan 8
michael kors outlet
coach factorty outlet
louis vuitton
jordan retro 5
michael kors outlet
hollister clothing store
coach outlet
jordan 11
ray ban outlet
louis vuitton
cheap oakleys
burberry handbags
tods sale
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron james shoes 2015
ray ban sunglasses
coach outlet online
pandora jewelry
michael kors
oakley outlet
kate spade purses
louis vuitton handbags
michael kors outlet
ralph lauren home
polo ralph lauren
ray-ban sunglasses
burberry handbags
louis vuitton outlet
abercrombie & fitch
fitflops outlet
louis vuitton outlet
mulberry uk
michael kors handbags
michael kors
louboutin
coach outlet
timberland outlet

2:50 AM  
Blogger xjd7410@gmail.com said...

20150909 junda
michael kors uk
ugg outlet
louis vuitton pas cher
michael kors outlet online
longchamp soldes
michael kors
cheap uggs
polo ralph lauren
jorda femme pas cher
cheap jordans
rolex watches
coach factory outlet
true religion jeans
toms shoes
burberry outlet online
true religion jeans
prada outlet
kate spade uk
cheap oakleys
toms outlet
michael kors outlet
jordan uk
nike air max 90
pandora charms 2015
nike roshe run mens
coach outlet online
nike air force 1
nike blazer
gucci outlet online
nike air max
ed hardy clothing
mizuno running shoes
instyler curling iron
nike huarache
air jordan
pandora outlet
toms wedges
michael kors outlet
air force 1
burberry sale

8:01 AM  
Blogger Unknown said...

ninest123 10.19
prada handbags, oakley sunglasses wholesale, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, uggs outlet, uggs outlet, michael kors outlet, christian louboutin uk, michael kors outlet online, michael kors outlet online, ray ban sunglasses, ugg boots, replica watches, polo outlet, uggs on sale, nike free, tory burch outlet, louis vuitton, christian louboutin, burberry outlet, gucci handbags, michael kors outlet, christian louboutin shoes, burberry handbags, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, jordan shoes, longchamp outlet, louis vuitton, michael kors outlet store, michael kors outlet online, oakley sunglasses, chanel handbags, tiffany jewelry, kate spade outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, nike air max, nike air max, longchamp outlet, longchamp outlet, prada outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses

4:09 AM  
Blogger Unknown said...

timberland pas cher, north face, sac vanessa bruno, nike roshe run uk, hollister pas cher, coach outlet, ray ban pas cher, jordan pas cher, longchamp pas cher, michael kors, nike roshe, vans pas cher, lululemon canada, polo lacoste, nike air force, nike air max, nike blazer pas cher, true religion jeans, true religion outlet, nike free run, ralph lauren uk, nike free uk, mulberry uk, coach outlet, new balance, ray ban uk, nike tn, true religion outlet, guess pas cher, michael kors outlet, abercrombie and fitch uk, sac hermes, true religion outlet, oakley pas cher, nike air max uk, coach purses, air max, burberry pas cher, michael kors pas cher, louboutin pas cher, michael kors, north face uk, converse pas cher, nike air max uk, kate spade, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher, hollister uk, hogan outlet, coach outlet store online

4:11 AM  
Blogger Unknown said...

timberland pas cher, north face, sac vanessa bruno, nike roshe run uk, hollister pas cher, coach outlet, ray ban pas cher, jordan pas cher, longchamp pas cher, michael kors, nike roshe, vans pas cher, lululemon canada, polo lacoste, nike air force, nike air max, nike blazer pas cher, true religion jeans, true religion outlet, nike free run, ralph lauren uk, nike free uk, mulberry uk, coach outlet, new balance, ray ban uk, nike tn, true religion outlet, guess pas cher, michael kors outlet, abercrombie and fitch uk, sac hermes, true religion outlet, oakley pas cher, nike air max uk, coach purses, air max, burberry pas cher, michael kors pas cher, louboutin pas cher, michael kors, north face uk, converse pas cher, nike air max uk, kate spade, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher, hollister uk, hogan outlet, coach outlet store online

4:11 AM  
Blogger Unknown said...

ray ban, ralph lauren, hollister clothing, lululemon, mac cosmetics, mcm handbags, babyliss, longchamp uk, reebok outlet, converse, celine handbags, beats by dre, herve leger, timberland boots, nike trainers uk, vans, louboutin, baseball bats, insanity workout, north face outlet, iphone 6 cases, gucci, nfl jerseys, hollister, vans outlet, soccer jerseys, nike roshe run, north face outlet, instyler, abercrombie and fitch, converse outlet, mont blanc pens, chi flat iron, p90x workout, ghd hair, giuseppe zanotti outlet, oakley, jimmy choo outlet, ferragamo shoes, nike air max, nike huaraches, new balance shoes, hermes belt, wedding dresses, hollister, asics running shoes, bottega veneta, soccer shoes, nike air max, valentino shoes, oakley sunglasses, louis vuitton outlet

4:13 AM  
Blogger Unknown said...

doudoune moncler, canada goose, pandora uk, pandora charms, wedding dresses, doke gabbana, karen millen uk, michael kors handbags, lancel, michael kors outlet, moncler, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, moncler outlet, canada goose jackets, moncler, moncler outlet, links of london, hollister, canada goose uk, ugg uk, toms shoes, replica watches, barbour, pandora jewelry, juicy couture outlet, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, coach outlet, michael kors outlet online, juicy couture outlet, canada goose outlet, ugg pas cher, swarovski crystal, canada goose, thomas sabo, supra shoes, swarovski, barbour uk, moncler, moncler uk, canada goose outlet, ugg, pandora jewelry, marc jacobs, montre pas cher
ninest123 10.19

4:15 AM  
Blogger xumeiqing said...

151218meiqing
uggs on sale
louis vuitton outlet
pandora jewelry
michael kors outlet
north face jackets
ugg boots
louis vuitton
abercrombie and fitch
louis vuitton
abercrombie
ray ban outlet
chanel bags
oakley sunglasses
cheap soccer shoes
michael kors handbags
louis vuitton handbags
p90x workouts
swarovski jewelry
louis vuitton bags
louis vuitton handbags
replica watches
michael kors handbags
coach factory outlet
louis vuitton outlet
uggs boots
michaek kors outlet
ed hardy clothing
michael kors outlet online
ugg boots
cheap oakley sunglasses
louboutin pas cher
uggs outlet
ugg outlet
michael kors outlet
ugg australia
jordan 11
ray ban wayfarer
ugg outlet
canada goose outlet
michael kors

4:42 AM  
Blogger chenlina said...

chenlina20160706
nike roshe runs
hollister clothing
louis vuitton outlet online
oakley vault
timberland boots
ray ban sunglasses
gucci handbags
michael kors handbags
ralph lauren outlet
louis vuitton
kate spade handbags
coach outlet
oakley sunglasses
running shoes
cheap jordans
oakley outlet
oakley sunglasses outlet
polo ralph lauren
coach outlet
jordan 4
gucci outlet
cheap jordan shoes
louis vuitton handbags
beats solo
ralph lauren
louis vuitton outlet
christian louboutin shoes
coach factory outlet
gucci outlet
air jordans
coach outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
nike factory outlet
coach outlet
authentic louis vuitton handbags
timberland boots
coach outlet
gucci handbags
basketball shoes
as

2:49 AM  
Blogger Unknown said...

zhengjx20160803
christian louboutin sneakers
cheap jordan shoes
vans outlet
jordan 3s
burberry outlet online
cheap jordans
coach outlet store online clearances
coach outlet store
abercrombie outlet
coach outlet
michael kors handbags
louis vuitton outlet
adidas originals store
louboutin shoes
abercrombie clothing
ladies cartier watches
adidas outlet store
kobe 11 shoes
air jordan shoes
designer handbags
ghd hair straighteners
toms shoes
coach outlet clearance
ray ban sunglasses
michael kors outlet clearance
fitflop shoes
louis vuitton outlet online
cheap ray ban sunglasses
adidas shoes
oakley vault
cheap jerseys
louis vuitton outlet stores
lebron 12
oakley sunglasses outlet
replica rolex watches
true religion outlet online
oakley outlet
adidas originals
michael kors canada outlet
ralph lauren

5:08 AM  
Blogger Unknown said...

www0522

tory burch outlet
soccer jerseys
coach factory outlet
manchester united jersey
michael kors outlet online
ugg outlet
polo ralph lauren
canada goose jackets
five fingers shoes
tory burch outlet

3:32 AM  
Blogger Unknown said...

qzz0611
calvin klein jeans
cheap jerseys
canada goose coats
air jordan 12
air max 90
champion clothing
tory burch outlet
polo outlet
hermes outlet
michael kors outlet

5:07 AM  
Blogger Unknown said...

www0706
keen shoes
kyrie 4
ray ban sunglasses
hermes belt
jimmy choo sunglasses
nba jerseys
clippers jerseys
hermes outlet
bape clothing
prada handbags


5:45 AM  
Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.22
moncler jackets
cheap jordans
ralph lauren outlet
football pas cher
mbt shoes outlet
canada goose outlet
fitflops
michael kors outlet online
jordan shoes
snapbacks wholesale

10:01 AM  
Blogger jeje said...

nike factory outlet
ralph lauren uk
golden goose sneakers
kate spade outlet online
supreme outlet
louboutin shoes
longchamp handbags
golden goose
true religion outlet
ecco shoes

5:53 AM  
Blogger 5689 said...

zzzzz2018.9.17
ray ban sunglasses
ralph lauren polo
true religion
louboutin shoes
nike shoes
yeezy boots 350
supreme
pandora outlet
canada goose jackets
hermes belt

8:19 AM  
Blogger eric yao said...

Coach Factory Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Fila Outlet Balenciaga Shoes Cheap Kate Spade Handbag Kate Spade Outlet Air Max Tn Plus Nike Air Max
Victoria Secret Outlet

7:37 AM  
Blogger yanmaneee said...

canada goose
longchamp handbags
curry shoes
calvin klein underwear
off white jordan 1
kd13
a bathing ape
off white
lebron shoes
paul george shoes

1:40 PM  
Blogger yanmaneee said...

michael jordan shoes
golden goose
ggdb
supreme clothing
golden goose sneakers
curry 7 sour patch
lebron james shoes
off white nike
yeezy boost 350
balenciaga triple s

1:54 PM  
Blogger yanmaneee said...

hermes
chrome hearts store
kd shoes
yeezy
off white
jordan shoes
golden goose
yeezy 700
curry 7 shoes
curry shoes

3:12 PM  
Blogger yanmaneee said...

steph curry shoes
moncler outlet
curry shoes
bape
authentic jordans
golden goose
golden goose
curry shoes
air jordans
off white hoodie

3:16 PM  
Blogger yanmaneee said...

golden goose
moncler
supreme
yeezys
yeezy 700
yeezy 380
kd 10
golden goose
jordan 1
jordan shoes

12:22 PM  

Post a Comment

<< Home