Monday, December 24, 2012

"METEOROLOGÍA: NIEVE COMARCAL (I)"

Hola a todos,

Estamos en plena vorágine de publicaciones,programas,conferencia,artículos etc. soble "LA NEVADA" no hace falta decir del 62.
Gracias a ello, aparecen artículos y datos que merecen interés y que publico. Al final, "La Gota Fría" tal vez acabe siendo el cajón de sastre al que van a parar todos o mucos de los artículos que pueden resultar amenos e ilustrativos sobre la Barcelona de hace 50 años. algunos la "pintan" casi como la Barcelona medieval, pero en fín no pasa nada. Entre hoy y mañana publicaré o reproduciré algunos artículos poco divulgados y de interés.
Sigue el artículo íntegro a continuación. Es muy interesante el mapa de espesores de nieve de Meteocat.


View image on Dropbox website
                            La N-II a su paso por Esparreguera. Al fondo Montserrat.
                            Fuente: Twitter de La Vanguardia.


marts 25 de

 El proper dimarts 25 de Desembre farà

 50 anys de la nevada del 1962

Publicat el 21 desembre 2012 per
0



Rate This


i
Quantcast

Va ser la nevada més important del segle XX que va deixar gruixos fins a un metre a molts llocs fins i tot al nostre poble.
Uns veïns de Castellbell i el Vilar fent el cami del Vilar fins al burés i és pot veure fins on va arribar el gruix de neu .
Enguany fa cinquanta anys de la històrica nevada del dia de Nadal de 1962 que va afectar bona part del país, especialment al litoral i prelitoral centrals, i on es van acumular gruixos superiors als 80 cm. Es considera la nevada més destacada del segle vint en aquesta àrea i per a trobar-ne una de més important cal retrocedir fins al 9 de febrer de 1887. Aquesta nota informativa descriu la situació sinòptica responsable del fenomen i les conseqüències meteorològiques associades, sobretot, en forma de gruixos i extensió territorial de la nevada.


Mapa del gruix de Neu ofert pel Servei Meteoròlogic de Catalunya ( METEOCAT )

Descripció de la situació sinòptica

Els dies previs al Nadal del 1962 res feia preveure la nevada que s’esdevindria. Una setmana abans, l’anticicló de les Açores estava molt reforçat amb pressions en el seu centre de 1030 hPa i amb una falca anticiclònica que s’estenia sobre la península Ibèrica. En aquest marc sinòptic, les temperatures varen pujar de manera notable i assoliren valors superiors als normals per a l’època de l’any. Ara bé, el dia 22 l’anticicló s’afeblí a les nostres altituds i se’n formà un de nou al nord d’Europa, que arribà a pressions de més de 1040 hPa, amb una massa molt freda a nivells baixos a aquelles latituds. Amb aquesta configuració sinòptica, el flux de vent sobre Catalunya passà a ser del nord afavorint l’arribada de la massa freda continental. A partir del dia 23, l’anticicló es va anar estenent cap als països més occidentals, el vent va girar a component nord i est, i l’advecció freda es feu més notable. A 1400 metres la temperatura es va mantenir al voltant del -8 ºC, 12 ºC per sota del valor mitjà, entre els dies 24 i 25. A la zona de la Mediterrània occidental es formà una baixa que acabà per aprofundir-se entre Catalunya i les illes Balears, amb pressions de 1012 hPa. Aquesta baixa va reforçar el vent de component nord i est a superfície i afavorí l’entrada d’una massa molt humida, principalment al litoral i prelitoral centrals, on les nevades varen ser més importants. Al mateix temps, a nivells alts la baixa situada al nord-oest d’Itàlia es va traslladar cap a les nostres longituds i es va situar sobre Catalunya. El dia 25, tant la baixa com l’anticicló, començaren a afeblir-se i a retirar-se cap a l’est i una baixa situada a l’oest de Portugal va reforçar els vents de component sud, que van fer pujar les temperatures que en dies posteriors van tornar a situar-se per damunt de la mitjana d’un mes de desembre.






Vista de l´entrada a les antigues naus industrial de Torcidos Ibericos al davant la torre del amo, a Castellbell i el Vilar el dia de la nevada del 1962 Fotos arxiu Fotogràfic “El Brogit “/arxiu Joan Masats


Extensió i intensitat de la nevada
La situació sinòptica descrita va generar unes excepcionals condicions meteorològiques. Des del Servei Meteorològic de Catalunya, s’ha impulsat una anàlisi exhaustiva, i inèdita fins ara, de les observacions meteorològiques realitzades a diferents poblacions del país aquells dies, que ha permès reconstruir la magnitud i extensió geogràfica de la nevada, així com l’evolució de la temperatura a diferents punts.
Si bé bona part del Principat va rebre la visita de la neu aquell dia de Nadal, la configuració dels centres d’acció va afavorir que la caiguda de temperatura i els majors gruixos de neu es concentressin a la part del litoral i prelitoral centrals. Les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat varen concentrar les acumulacions més destacades, superiors als 80 cm en molts casos. Entre aquests destaquen els 110 cm de Martorelles, 102 cm a Vilanova del Vallès, i 100 cm a Castellterçol, Granollers, Llinars del Vallès i el Turó de l’Home (Vallès Oriental). També les comarques de la Selva, el Baix Empordà, el sud d’Osona i del Gironès, el Bages i la part oriental de l’Alt Penedès i l’Anoia van acumular gruixos que voltaren els 40 o 50 cm, mentre que els gruixos varen anar disminuint cap al Pirineu, i cap a les comarques de Ponent i del sud. De fet, a les comarques del Montsià i del Baix Ebre no hi ha constància que s’enregistrés el fenomen de la neu al terra. Tot seguit, es mostra el mapa amb la distribució espacial de l’extensió dels gruixos de neu, mentre que a l’annex 1 s’especifiquen els gruixos assolits a més d’un centenar de poblacions.


    Mapa isobàric de la nevada del 1962 Font Meteocat


 

Pel que fa a la temperatura, es van assolir valors gèlids a bona part del país. Les zones afectades per la nevada foren les que registraren una temperatura clarament inferior a la mitjana, especialment els dies 26 i 27, en que la temperatura va estar per sota dels 0 ºC durant tot el dia. A punts del litoral
central la temperatura mínima va arribar a -5 ºC, i a la plana del Vallès es van assolir els valors més baixos, amb una temperatura mínima que va estar al voltant dels -10ºC a molts indrets, i en alguns punts com a Llinars del Vallès o Cardedeu es van fregar o superar els -15ºC.





Castellvilarenc es un mitja local digital de l´Ass Audiovisual de Mitjans Digitals de Castellbell i el Vilar ,que està al costat de la noticia , cultura i dels esports a Castellbell i el Vilar . informa minut a minut hora a hora de tot el que ens pasa al voltant

Muy bien, hasta aquí el artículo y la reseña de su orígen. Me parece que contiene buena información y que no se pierde en detalles.

Una felicitación para los autores y a Castellvilarenc de Castellvell i el Vilar.

Saludos y gracias.


Mariscal Tro


8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Buenas tardes Mariscal la situación sinóptica del 62 con los días cálidos previos, creo que podría repetirse este año por la similitud en la configuración actual y el repunte en el calentamiento de la troposfera que puede romper el vortex polar en dos provocando una avección muy fría hacia nuestras latitudes.¿Que opinas sobre esta posibilidad, la ves factible?
Saludos y felices fiestas.

3:48 PM  
Blogger Mariscal Tro said...

Hola Anónimo.
Veo que estás versado en el tema.
En 1962 la situación evolucionó con una extrema rapidez. Sólo tuvimos 4 días realmente fríos 24,25,26 y 27,y el 28 las temperaturas aumentaron rapidamente. El calentamiento de la troposfera es un tema vital y que convendrá seguir. Veremos a partir de los días 6 al 10 de enero...
Saludos, muchas gracias y Feliz Navidad.
Mariscal Tro

1:40 AM  
Blogger chenlina said...

chenlina20160706
nike roshe runs
hollister clothing
louis vuitton outlet online
oakley vault
timberland boots
ray ban sunglasses
gucci handbags
michael kors handbags
ralph lauren outlet
louis vuitton
kate spade handbags
coach outlet
oakley sunglasses
running shoes
cheap jordans
oakley outlet
oakley sunglasses outlet
polo ralph lauren
coach outlet
jordan 4
gucci outlet
cheap jordan shoes
louis vuitton handbags
beats solo
ralph lauren
louis vuitton outlet
christian louboutin shoes
coach factory outlet
gucci outlet
air jordans
coach outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
nike factory outlet
coach outlet
authentic louis vuitton handbags
timberland boots
coach outlet
gucci handbags
basketball shoes
as

2:49 AM  
Blogger Unknown said...

zhengjx20160803
christian louboutin sneakers
cheap jordan shoes
vans outlet
jordan 3s
burberry outlet online
cheap jordans
coach outlet store online clearances
coach outlet store
abercrombie outlet
coach outlet
michael kors handbags
louis vuitton outlet
adidas originals store
louboutin shoes
abercrombie clothing
ladies cartier watches
adidas outlet store
kobe 11 shoes
air jordan shoes
designer handbags
ghd hair straighteners
toms shoes
coach outlet clearance
ray ban sunglasses
michael kors outlet clearance
fitflop shoes
louis vuitton outlet online
cheap ray ban sunglasses
adidas shoes
oakley vault
cheap jerseys
louis vuitton outlet stores
lebron 12
oakley sunglasses outlet
replica rolex watches
true religion outlet online
oakley outlet
adidas originals
michael kors canada outlet
ralph lauren

5:08 AM  
Blogger Unknown said...

www0522

tory burch outlet
soccer jerseys
coach factory outlet
manchester united jersey
michael kors outlet online
ugg outlet
polo ralph lauren
canada goose jackets
five fingers shoes
tory burch outlet

3:32 AM  
Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.22
moncler jackets
cheap jordans
ralph lauren outlet
football pas cher
mbt shoes outlet
canada goose outlet
fitflops
michael kors outlet online
jordan shoes
snapbacks wholesale

10:01 AM  
Blogger jeje said...

nike factory outlet
ralph lauren uk
golden goose sneakers
kate spade outlet online
supreme outlet
louboutin shoes
longchamp handbags
golden goose
true religion outlet
ecco shoes

5:53 AM  
Blogger yanmaneee said...

michael jordan shoes
golden goose
ggdb
supreme clothing
golden goose sneakers
curry 7 sour patch
lebron james shoes
off white nike
yeezy boost 350
balenciaga triple s

1:54 PM  

Post a Comment

<< Home