Friday, February 20, 2015

"METEOROLOGIA: 30 ANYS DE LA FREDORADA DE 1985"

Hola a todos.

L´article que segueix ha estat publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya. N´he fet la transcripció
gairebé literal. Avui més tard faré els afegitons convenients. Recordo perfectament aquella invasió freda que va portar inicialment neu i posteriorment temperatures tan baixes com no hem tornat a patir.

Els valors tèrmics clarament per sota dels zero graus van persistir una colla de díes. degut a això, els danys caausats a l´agricultura van ser molt quantiosos amb perdua de molts ejemplars d´arbre.


"Aquesta setmana es compleixen 30 anys de la Gran Fredorada de gener de 1985 que va afectar a tot el país entre els dies 5 i 17. Va ser la segona onada de fred més important de tot el segle XX a Catalunya i la resta de la península Ibèrica, i la més important des de l’onada de fred de febrer de 1956. Des d’aleshores no hi hagut cap onada de fred que hagi superat els valors mínims de la Fredorada de 1985. Molts tarongers i oliveres varen morir per l’intens fred assolint-se temperatures inferiors als -20 °C en zones de la Catalunya Central, les Terres de Ponent i el Pirineu. Puntualment varen produir-se nevades intenses fins a nivell de mar al sud de la Costa Brava registrant-se 37 cm a Calella de Palafrugell el 13 de gener de 1985.
FIG01-Manresa-Fredorada-GEN1985
Imatge gèlida d’una casa del barri Vell de Manresa els dies de la fredorada de gener de 1985 (Font: Institució Catalana d’Història Natural, ICHN; Foto de Jordi Badia).

Com a anècdota, el riu Onyar a Girona es va glaçar durant 12 dies en diferents punts. Aquesta fotografia de Xavier Gassiot ho demostra
http://litusantdalmai.blogspot.com/
Blog d´en Litu


El potent anticicló rus amb 1056 hPa i la baixa mediterrània amb 1004 hPa canalitzen un corrent del N.E. sobre bona part d´Europa. La baixa mediterrània aporta l´humitat necessaria.


Descripció general
L’onada de fred va començar el 5 de gener i es va allargar fins al 17 de gener, com a conseqüència de dues invasions consecutives d’aire siberià procedent del Nord-est d’Europa. Coincidint amb l’inici de l’onada de fred es va produir una curta però forta nevada la nit de Reis que va agafar pràcticament a tot arreu amb gruixos entre 1 i 15 cm. Fins i tot la ciutat de Barcelona va quedar tota blanca amb una capa d’entre 1 i 7 cm aquella nit de Reis. Els dies posteriors van tornar a produir-se nevades però de caràcter aïllat a diferents punts del país acumulant-s’hi entre 1 i 10 cm. Entre l’11 i el 15 de gener, coincidint amb la segona entrada d’aire fred, una nova tongada de nevades, localment més intenses, va tornar a deixar blanc gran part del país amb gruixos màxims d’entre 20 i 50 cm a diferents punts del territori: 30 cmJafre 23 cm a Arenys de Mar el dia 1237 cm a Calella de Palafrugell el dia 1345 cmal Turó de l’Home el dia 14 i 25 cm a Sant Feliu de Guíxols el dia 15. Aquesta vegada la neu només va agafar a la part alta de la ciutat de Barcelona.
Durant la fredorada va arribar a glaçar a tot el país així com a la resta de territoris de parla catalana. Fins i tot al centre de la ciutat de Barcelona, indret molt poc propens a glaçar, van registrar-se diversos dies amb mínimes negatives. La major part de la península Ibèrica i les Illes Balears enregistraren entre el 15-16 de gener de 1985 les temperatures més baixes del mes i algunes estacions la més baixa observada en qualsevol dia de gener des de la seva posada en funcionament. El dia 17 una ventada va desplaçar l’aire fred i sec continental passant a dominar un massa d’aire atlàntic més temperat i humit finalitzant així l’onada de fred.
Els valors mínims de temperatura van assolir-se tant a alta muntanya com a la depressió Central, ja que la contínua entrada d’aire fred va facilitar que se n’acumulés molt especialment a les fondalades de l’interior i que tinguessin lloc inversions tèrmiques molt marcades quan encalmava el vent. La temperatura més baixa registrada a la Xarxa d’Observadors de Catalunya va ser a l’Estació d’esquí de Vallter 2000, a uns 2.164 m d’altitud, amb  -23 °C el15 de gener de 1985. A cavall de la Noguera i l’Urgell, així com al Bages, les temperatures van ser puntualment inferiors als -21 °C. Malauradament als anys 80 del segle passat només hi havia dues estacions per damunt dels 2.000 m, però és molt probable que a les cotes més altes del Pirineu els valors mínims durant aquesta gran fredorada superessin els -25 °C.
A continuació s’ofereix  un llistat amb els valors mínims de temperatura inferiors o iguals a -15 °C de gener de 1985 a la Xarxa d’Observadors de Catalunya:

FIG02-Taula-TAN-GEN1985-Inferiors-m15
Al litoral també es van donar glaçades importants, tal i com es pot apreciar al següent llistat de valors mínims de temperatura més extrems (inferiors o iguals als -5 °C) de gener de 1985 assolits en aquesta zona segons la Xarxa d’Observadors de Catalunya:
FIG03-Taula-TAN-GEN1985-Litoral-m5Situació meteorològica
Durant aquells dies de gener de 1985 es van produir dues invasions d’aire siberià a Catalunya, la primera d’elles amb un valor mínim de -14 °C a 850 hPa el dia 6 i -15 °C el dia 9; i la segona amb -16 °C el dia 15. Durant 13 dies consecutius la temperatura a 850 hPa va estar per sota de -5 °C sobre la vertical de Catalunya. L’entrada d’aquestes masses d’aire tan fred es va veure afavorida per la presència d’un potent anticicló situat inicialment a Islàndia, el qual va anar desplaçant-se i enfortint-se cap a les Illes Britàniques i posteriorment Escandinàvia amb pressions superiors a 1044 hPa el dia 15. L’anticicló va comportar, en superfície i 850 hPa, una circulació de vents de component entre nord i est. Aquesta circulació es va veure reforçada per una àmplia zona de baixes pressions a tota la Mediterrània, des de l’Atlàntic fins al Pròxim Orient. La situació es va perllongar durant gairebé dues setmanes facilitant la contínua arribada d’aire fred siberià al nostre territori. Depenent de si la procedència del vent era més continental o més marítima, aquesta circulació va poder afavorir les nevades comentades, tant la nit i dia de Reis, com entre els dies 11 i 15. Els valors més baixos a les diferents estacions manuals es van donar coincidint amb una de les dues puntes de l’entrada d’aire fred, o bé els dies 7-9 o bé els dies 14-16. El debilitament i moviment més cap al nord de l’anticicló escandinau i l’apropament d’una profunda borrasca a la península Ibèrica amb vents del sud-oest va tallar l’entrada d’aire fred a Catalunya, desplaçant la massa d’aire fred i sec continental i donant per finalitzada la fredorada.


Les dues onades de fred del mes de gener de 1985 van comportar una important anomalia tèrmica a 850 hPa a la península Ibèrica, sobretot al seu quadrant nord-est, i a gran part d’Europa. També destaca una important anomalia de l’alçada geopotencial a 850 hPa, que és positiva sobre Islàndia i negativa a gran part del sud i centre d’Europa. Es van assolir valors mensuals de temperatura a 850 hPa inferiors a 4,5 °C respecte la mitjana climàtica del període 1948-2014, sobre la vertical de Catalunya; i inferiors als 6 °C al sud de Finlàndia. El camp mitjà de l’alçada geopotencial a 850 hPa també mostra un clar domini en la circulació de vents de component nord a l’Europa Occidental, afavorint-se així l’entrada d’aire fred polar o siberià cap a l’Europa Occidental i la península Ibèrica durant gran part del mes. Aquesta configuració és molt diferent a la predominant durant el mes de gener a tota l’Europa Occidental, amb una circulació de vents de component majoritàriament de l’oest.
Danys produïts
La Gran Fredorada de 1985 es coneix també amb el nom de rebenta-canonades perquè la congelació de l’aigua a les canonades va causar el trencament de les mateixes a moltes llars del país, comportant fins i tot el tall de subministrament. També es van produir talls de subministrament elèctric produïts per la gran demanda de consum derivada del fred intens.
A la Catalunya Central, les Terres de Ponent i el Pirineu varen estar dues setmanes sota la neu i el glaç, amb moltes riberes i cursos d’aigua congelats. Per exemple, a la ciutat de Girona el brollador, el canal de la Devesa i una part del riu Onyar, van romandre glaçats al llarg de 12 dies. A la ciutat de Lleida va glaçar (màximes inferiors o iguals a 0 °C) durant vuit dies consecutius, del 6 al 13 de gener.  Fins i tot a la part alta de la ciutat de Barcelona van glaçar-se molts carrers produint-se un total de 154 accidents de trànsit que van deixar una setantena de ferits.
Els danys a l’agricultura varen ser molt importants, ja que el fred va provocar la mort d’arbres fruiters com ara tarongers de les Terres de l’Ebre i sobretot del País Valencià, oliveres de la Catalunya Central i les Terres de Ponent o fins i tot pins al Bages. La dada més negativa, però, són les trenta-vuit persones que van morir per congelació en el conjunt de l’estat espanyol, on les pèrdues agrícoles globals es van valorar en uns 40.000 milions de les antigues pessetes (uns 241 milions d’euros), concentrades bàsicament al País Valencià i Múrcia.

A Coll de Nargó és van glaçar les bosses de goma d´aigua calenta del llits (durant el día). A casa meva el gel va reventar els radiadors de calefacció. Els sanitàris dels banys de ceràmica  és van obrir tots. Moltes oliveres van morir.


Mentrestant,molt cordialment.Mariscal Tro

27 Comments:

Blogger Unknown said...

ninest123 10.19
prada handbags, oakley sunglasses wholesale, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, uggs outlet, uggs outlet, michael kors outlet, christian louboutin uk, michael kors outlet online, michael kors outlet online, ray ban sunglasses, ugg boots, replica watches, polo outlet, uggs on sale, nike free, tory burch outlet, louis vuitton, christian louboutin, burberry outlet, gucci handbags, michael kors outlet, christian louboutin shoes, burberry handbags, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, jordan shoes, longchamp outlet, louis vuitton, michael kors outlet store, michael kors outlet online, oakley sunglasses, chanel handbags, tiffany jewelry, kate spade outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, nike air max, nike air max, longchamp outlet, longchamp outlet, prada outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses

3:41 AM  
Blogger Unknown said...

timberland pas cher, north face, sac vanessa bruno, nike roshe run uk, hollister pas cher, coach outlet, ray ban pas cher, jordan pas cher, longchamp pas cher, michael kors, nike roshe, vans pas cher, lululemon canada, polo lacoste, nike air force, nike air max, nike blazer pas cher, true religion jeans, true religion outlet, nike free run, ralph lauren uk, nike free uk, mulberry uk, coach outlet, new balance, ray ban uk, nike tn, true religion outlet, guess pas cher, michael kors outlet, abercrombie and fitch uk, sac hermes, true religion outlet, oakley pas cher, nike air max uk, coach purses, air max, burberry pas cher, michael kors pas cher, louboutin pas cher, michael kors, north face uk, converse pas cher, nike air max uk, kate spade, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher, hollister uk, hogan outlet, coach outlet store online

3:43 AM  
Blogger Unknown said...

ray ban, ralph lauren, hollister clothing, lululemon, mac cosmetics, mcm handbags, babyliss, longchamp uk, reebok outlet, converse, celine handbags, beats by dre, herve leger, timberland boots, nike trainers uk, vans, louboutin, baseball bats, insanity workout, north face outlet, iphone 6 cases, gucci, nfl jerseys, hollister, vans outlet, soccer jerseys, nike roshe run, north face outlet, instyler, abercrombie and fitch, converse outlet, mont blanc pens, chi flat iron, p90x workout, ghd hair, giuseppe zanotti outlet, oakley, jimmy choo outlet, ferragamo shoes, nike air max, nike huaraches, new balance shoes, hermes belt, wedding dresses, hollister, asics running shoes, bottega veneta, soccer shoes, nike air max, valentino shoes, oakley sunglasses, louis vuitton outlet

3:45 AM  
Blogger Unknown said...

doudoune moncler, canada goose, pandora uk, pandora charms, wedding dresses, doke gabbana, karen millen uk, michael kors handbags, lancel, michael kors outlet, moncler, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, moncler outlet, canada goose jackets, moncler, moncler outlet, links of london, hollister, canada goose uk, ugg uk, toms shoes, replica watches, barbour, pandora jewelry, juicy couture outlet, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, coach outlet, michael kors outlet online, juicy couture outlet, canada goose outlet, ugg pas cher, swarovski crystal, canada goose, thomas sabo, supra shoes, swarovski, barbour uk, moncler, moncler uk, canada goose outlet, ugg, pandora jewelry, marc jacobs, montre pas cher
ninest123 10.19

3:47 AM  
Blogger Unknown said...

zhengjx20160512
louis vuitton bags
michael kors outlet
kate spade handbags
louis vuitton handbags
basketball shoes
marc jacobs outlet
asics running shoes
air jordan shoes
air jordan 8
beats by dre outlet
abercrombie outlet
louis vuitton outlet online
polo ralph lauren
jordan 11
louis vuitton outlet
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
coach outlet store online
lebron 12
michael kors outlet clearance
kobe shoes 11
ray ban outlet
michael kors handbags
cheap rolex watches
cheap ray ban sunglasses
nike store
michael kors handbags
toms wedges
tory burch flats
concords 11
gucci outlet
jordan 3s
nike sb dunks
michael kors outlet online
adidas running shoes
hollister clothing
louis vuitton outlet
coach factory outlet
nike air force 1 white

5:21 AM  
Blogger Unknown said...

zhengjx20160615
ray ban sunglasses
vans outlet
true religion outlet
coach factory outlet
nike running shoes for men
michael kors outlet clearance
coach factory outlet
ray bans
coach outlet online
cheap toms shoes
louis vuitton outlet stores
christian louboutin sale
adidas outlet store
christian louboutin shoes
abercrombie and fitch
michael kors handbags
louis vuitton handbags
louis vuitton bags
nike store
oakley vault
supra footwear
insanity workout
ray ban sunglasses outlet
ed hardy outlet
air jordan shoes
discount jordans
true religion outlet
true religion jeans
cheap toms
basketball shoes
kobe shoes
jordan concords
louis vuitton purses
concords 11
toms wedges
christian louboutin sale
gucci bags
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
coach factory outlet

9:00 AM  
Blogger chenlina said...

chenlina20160706
christian louboutin shoes
michael kors purses
michael kors outlet
true religion sale
nike blazers
mont blanc
nike air max 90
tory burch outlet
louis vuitton outlet
toms shoes
oakley outlet
coach outlet
michael kors outlet
coach outlet
louis vuitton
ray ban sunglasses
ralph lauren uk
oakley sunglasses
coach outlet store online
nike roshe flyknit
adidas shoes
cheap toms
jordan shoes
air jordan 13
insanity workout
asics outlet
tory burch handbags
nike free runs
coach factory outlet
air jordans
timberland outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton
coach factory outlet online
ray ban sunglasses
jordan 4 toro
air max 90
ralph lauren polo
giuseppe zanotti sandals
true religion jeans sale
as

2:47 AM  
Blogger dalia alaa said...

http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-56.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-55.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-54.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-53.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-52.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-51.html

1:26 AM  
Blogger dalia alaa said...

http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-57.html

1:26 AM  
Blogger dalia alaa said...

http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-61.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-60.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-59.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-transfer-companies-58.html

1:27 AM  
Blogger Unknown said...

http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-20.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-19.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-18.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-17.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-16.html

12:24 AM  
Blogger rehabgad1 said...


Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
http://prokr112.pen.io/
http://prokr123.webstarts.com/
http://prokr1235.bravesites.com/
http://ksa41.com/

3:27 PM  
Blogger omar ail said...

Thanks for supplying this info
http://antiinsects.webstarts.com/blog
http://antiinsects.bravesites.com/blog
http://antiinsects.beep.com/
Egyclassic.com

10:04 AM  
Blogger MANOOOL said...

شركة نقل اثاث بمكة

نقل أثاث داخل مكة المكرمة

أرخص شركة نقل عفش بمكه
شركة نقل عفش مكة رخيص

أفضل شركة نقل عفش بمكة

شركة نقل عفش فى مكة

5:36 PM  
Anonymous Cara Mengobati Sakit Pinggang said...

His article is very helpful at all thanks

Obat Penyakit Asam Urat
Obat Mata Juling
Obat Kanker Rahim
Obat Gatal Berair di Ketiak
Cara Mengobati Sakit Pinggang
Cara Mengobati Benjolan Di Vagina
Pengobatan Alami Penyakit vertigo

3:23 AM  
Blogger MANOOOL said...

شركه اهل الحجاز


خدمات شركة نقل العفش فى جده


شركة نقل عفش بجدة رخيصة


شركة نقل عفش بمكة المكرمة

أرخص شركة نقل أثاث بجدة

10:42 AM  
Blogger MANOOOL said...

شركة نقل اثاث بجدة

شركات تخزين أثاث وعفش بجدة

أرخص شركة نقل عفش بجدة
شركة عزل الأسطح والخزانات بجدة

شركة مكافحة الحشرات بجدة

10:42 AM  
Blogger MANOOOL said...

الشركة الدولية لمكافحة الحشرات بجدة

افضل شركة مكافحة حشرات بجدة

افضل شركة مكافحة حشرات بجده

أفضل شركة مكافحة بق الفراش فى جدة

أفضل شركة مكافحة الصراصير بجدة

شركة مكافحة فئران فى جدة

أفضل شركة مكافحة النمل الأبيض بجدة

10:43 AM  
Blogger MANOOOL said...

شركة نقل اثاث بمكة

افضل شركة تخزين عفش بمكة

شركة تنظيف سجاد بالبخار بمكة

تنظيف مساجد بمكه

افضل شركة تنظيف خزانات المياة بمكة

أفضل شركة مكافحة فئران بمكه

افضل شركة مكافحة الصراصير بمكة

10:43 AM  
Blogger rehabgad1 said...


Good write-up. I definitely love this site. Keep it up

https://kidblog.org/class/prokr123/posts
http://rehabgad.bcz.com/
http://prokr114.bravesites.com/
http://bankelmalomat.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

8:54 PM  
Blogger omar ail said...

Your site is very helpful
https://proker2020.ucoz.net/
https://foryourh.wordpress.com/proker/
http://antiinsectss.brushd.com/blog
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/
http://bhr-30.com/

7:11 AM  
Blogger fdsfsdd said...

صباغ الكويت افضل خدمة يحتاجها اهل الكويت فى الوقت الحالي حيث انه من النادر ان تجد صباغ بالكويت محترف ولكن اليوم فى موقع صباغ الكويت سوف تجد افضل صباغين وافضل ديكورات الكويت على احدث صيحه لعام 2021 مثل ورق جدران مودرن بالكويت  ويوجد لدينا تركيب باركية خشب بالكويت ومع ارتفاع الاسعار يمكنك ايضا تركيب بديل الرخام بالكويت وهناك موديلات جديده مثلا استيل الكويت  ناتي الى افضل صباغين بالكويت هنالك جنسيات مختلفة مثل صباغ مصري و صباغ باكستاني وايضا هنالك صباغ هندي جميع الصباغين على اعلى مستوى وبالاخص صباغ عراقي  ونقوم بتقديم الخدمات فى جميع مناطق الكويت مثل صباغ الجهراء  و صباغ مبارك الكبير  و صباغ حولي  و صباغ الفروانية بالاضافة الى صباغ العاصمة  و صباغ الاحمدي  جميع تلك الخدمات نقدمها بالاضافة الى صباغ وايضا صباغ بالكويت بالاضافة الى ارخص صباغ و اشطر صباغ و افضل صباغ ولدينا معلم صباغ يوجد لدينا افضل صباغ بالكويت

8:44 PM  
Blogger manoool said...

شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة
شركة سمر جدة

8:22 AM  
Blogger manoool said...

شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة
شركة دلة جدة

8:22 AM  
Blogger manoool said...

شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد
شركة الاتجاه الواحد

8:23 AM  
Blogger manoool said...

محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي
محامي في ابوظبي

8:23 AM  
Blogger manoool said...

ourmanagment
ourmanagment
ourmanagment
ourmanagment
ourmanagment
ourmanagment

10:11 AM  

Post a Comment

<< Home