Friday, October 16, 2015

"METEOROLOGÍA: INUNDACIÓN HISTÓRICA DE 1940" (PUBLICADA POR METEOCAT)

Hola a todos.

Nuestro clima mediterráneo puede comportarse con extraordinaria severidad en las primeras semanas del otoño. El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicado una crónica de las devastadoras inundaciones acaecidas en 1940 en la zona del Sureste de Francia y Noreste de España. El teórico centro de las afectaciones podría situarse en el macizo del Monte Canigó en Francia.Los niveles de precipitación registrados de hasta 1.000 litros en un sólo día superan levemente los registrados en Génova de 997 litros.

Inicio de la reproducción:


"Aquest cap de setmana es compleixen 75 anys dels excepcionals aiguats que es van produir al nord-est de Catalunya i la Catalunya Nord, on es van registrar valors acumulats de precipitació rècord (propers als 2000 mm). Els forts aiguats van provocar enormes danys materials i humans (~ 400 morts) degut als nombrosos desbordaments en les conques delTecla Tet i l’Aglí, la Catalunya Nord i les de la Mugael Fluvià i el Ter Catalunya.
Aquest episodi és conegut amb el nom popular de l’Aiguat de Sant Lluc, ja que la precipitació més intensa va tenir lloc entre la vigília i el dia de Sant Lluc (18 d’octubre). Popularment també s’anomena com l’Aiguat del 40 d’en 40. Sant Llorenç de Cerdans(Vallespir, Catalunya Nord) es van registrar 1000 mm el 17 d’octubre de 1940[1] i un total de1930 mm del 16 al 20 d’octubre de 1940. El valor del 17 d’octubre a Sant Llorenç de Cerdans representa el rècord absolut oficial de precipitació màxima mesurada en un dia de tot Europa. A Catalunya destaquen els 352 mm mesurats a Camprodon el 17 d’octubre de 1940 i un total de 870,1 mm del 16 al 20 d’octubre de 1940.



FIG1 – Imatges de Ripoll: 18 d’octubre de 1940 les aigües desbordades del Ter van inundar la devesa del Pla fins arribar a les parets de les fàbriques (dreta). 19 d’octubre de 1940 s’observen els arbres arrossegats sobre el pont d’OIot al riu Ter i les cases de la riba del riu afectades per la força de les aigües (esquerra). Font: Arxiu del Museu de Ripoll. Revista de Girona, núm. 163, setembre-octubre de 1993.
Descripció general
Del 16 al 20 d’octubre de 1940 es van produir intenses precipitacions al Pirineu oriental que van fer augmentar els cabals dels rius fins a valors mai no assolits al segle XX tant al nord-est de Catalunya com a la Catalunya Nord. Les pluges van iniciar-se la nit del 15 d’octubre, sobretot a la Catalunya Nord, però no va ser fins al tard del dia 17 quan la pluja va caure torrencialment en una gran extensió geogràfica. La precipitació més intensa es va donar entre el vespre del dia 17 i el matí del dia 18. Els valors de pluja acumulats van ser exageradament elevats, tant els registrats en 24 hores com els totals acumulats en tot l’episodi, sobretot a la zona del massís del Canigó, de les Salines, el Costabona i l’Albera.
Els valors màxims de precipitació en 24h es van produir entre el Vallespir, Conflent i Ripollès amb 1000 mm a Sant Llorenç de Cerdans840 mm a la Central hidroelèctrica de la Llau,540 mm als Cortalets (emplaçaments situats a la Catalunya Nord) i 352 mm a Camprodonde les 06 UTC del 17/10/1940 fins a les 06 UTC del 18/10/1940. No es pot descartar que en alguns punts del massís del Canigó aquell dia arribessin a caure prop de 1200 mm en 24 hores. El dia 16 van registrar-se a la Catalunya Nord 205 mm al Pertús163 mm a Pontellà i154,5 mm als Banys d’Arles, mentre que al Principat van mesurar-se 123,5 mm a Camprodon. Del dia 18 destaquen els 326 mm a Camprodon; i 300 mm a Sant Llorenç de Cerdans i 292 mm als Cortalets, a la Catalunya Nord. Cap al dia 19 cal destacar els 400 mm a Sant Llorenç de Cerdans i 190 mm als Banys d’Arles. A Catalunya aquell dia la pluja ja va anar a la baixa amb un valor màxim de 65 mm a Camprodon. Finalment, el dia 20 ja només hi ha registres de precipitació abundant a la Catalunya Nord, amb 123,3 mm a Mosset i 84 mm als Banys d’Arles; i al Baix Ebre amb 80,4 mm a l’Observatori de l’Ebre.
Els totals acumulats de precipitació durant els cinc dies que va durar el temporal de pluja (de les 06 UTC del 16/10/1940 fins a les 06 UTC del 21/10/1940) van ser: 1930 mm a Sant Llorenç de Cerdans1052 mm als Cortalets, 870,1 mm a Camprodon i 759 mm als Banys d’Arles. A la Central hidroelèctrica de la Llau es creu segurament que van caure al voltant de 1500 mm en tot l’episodi, però la violenta crescuda del riu de Comalada, màxima durant el matí del dia 18, va emportar-se tota la central i la seva estació meteorològica.
Tant els valors de precipitació acumulats en 24 hores com els totals de l’episodi són excepcionals, sobretot els registrats a la Catalunya Nord. Per exemple, a Catalunya el màxim de precipitació registrat en 24 hores des que hi ha registres oficials són els 430 mm a Cadaqués el 12 d’octubre de 1986. En canvi, algun episodi de pluja molt abundant sí que ha arribat a acumular valors semblants als registrats a Camprodon el 1940 durant 5 dies, com els prop de 900 mm durant la llevantada del 21-25 d’octubre de 2000 al massís del Port. Tot i així, mai s’ha arribat als valors que es van assolir durant l’Aiguat de Sant Lluc de 1940 al massís del Canigó. Com a cas més recent caldria comentar que durant la llevantada del 20-25 març de 2015 van caure 693,2 mm al PN dels Ports, però els registres de precipitació tant abundant van quedar molt restringits al voltant del massís del Port.
A continuació es mostra un llistat amb els valors diaris de precipitació durant l’episodi per als observatoris on la precipitació total va ser superior als 200 mm des de les 06 UTC del 16/10/1940 fins a les 06 UTC del 21/10/1940, segons la xarxa d’observadors de Catalunya i la Catalunya Nord.




Anàlisi meteorològica
La situació meteorològica durant l’episodi va venir caracteritzada per un temporal de pluja i vent de llevant en superfície molt persistent i extremadament eficient en precipitació que va durar uns cincs dies (del 16 al 20 d’octubre), amb el seu punt més àlgid entre el 17 i el 19 d’octubre. El flux de vent dominat en tots els nivells de la troposfera era d’origen marítim (llevant en superfície, E-SE a 850 hPa i S-SE a 500 hPa) aportant una massa d’aire molt humit, càlid i potencialment molt inestable. Per tant, a tots els nivells de la troposfera l’aportació d’aire humit va ser constant durant tot l’esdeveniment, permetent el desenvolupament de precipitacions convectives molt persistents i estàtiques en els principals vessants del Pirineu oriental situats a sobrevent del llevant, però especialment a la zona del Canigó, el Costabona, les Salines i l’Albera, on van donar-se els màxims de precipitació de l’episodi.
El constant flux de vent marítim va veure’s afavorit per la presència d’un potent i extens anticicló situat a Rússia amb pressions al seu centre superiors als 1040 hPa, i per una zona depressionària a l’Atlàntic amb diversos centres (amb pressions inferiors als 1000 hPa), un d’ells a les Illes Britàniques i un altre al voltant del golf de Cadis. L’apropament d’aquest últim centre de baixes pressions cap al mar d’Alboran i després cap al sud de les Balears va intensificar el flux de vent marítim sobre el nord-est del país i la Catalunya Nord. A uns 500 hPa (~ 5500 m) un embossament d’aire fred d’uns -18ºC es va despenjar del jet polar la nit del dia 17, situant-se sobre la vertical del golf de Cadis afavorint un flux de vent humit del sud en alçada i reforçant la baixa en superfície situada en aquella zona. Posteriorment l’embossament va anar desplaçant-se cap al sud de les Balears diluint-se la matinada del dia 21 sobre la vertical de les costes d’Algèria. A nivells mitjans de la troposfera, a uns 850 hPa (~ 1500 m), durant tot l’episodi va dominar una massa d’aire càlid i humit d’entre 8 i 9ºC al damunt de la zona afectada pels forts aiguats. Aquesta massa va ser advectada per una baixa situada sobre el sud de la península Ibèrica.
En la següent figura es poden veure les reanàlisis del 20CRP a les 18 UTC del 17/10/1940 (mapes a l’esquerra) i a les 12 UTC del 18/10/1940 (mapes a la dreta) per als camps de temperatura i altura geopotencial a 500 i 850 hPa (mapes superiors i centrals) d’una banda, i de l’altra els camps de temperatura i pressió al nivell del mar en superfície (mapes inferiors)


Danys provocats
La força de les aigües va afectar sobretot els municipis riberencs i les parts altes dels rius. En canvi en els trams baixos l’aigua no va provocar danys personals, però sí molts de materials negant totes les planes agrícoles durant molts dies. El fet que es produís aquest esdeveniment durant la postguerra de la guerra civil de 1936-1939 a Catalunya, i en plena Segona Guerra Mundial a la Catalunya Nord, va fer que els danys fossin encara més traumàtics. A Catalunya, les infraestructures estaven molt malmeses; i aquelles en procés de recuperació van tornar a quedar arrasades. Les muntanyes de la zona més afectada per les intenses pluges estaven completament desforestades en aquella època, amb la qual cosa l’aigua de la pluja va anar a parar gairebé directament als cursos fluvials, produint-se importants esllavissades, entre les quals destaca la de l’Avellanosa a la Catalunya Nord.
Es varen desbordar gairebé tots els rius des de la conca del Llobregat fins a la de la Tet. Concretament es varen desbordar els següents cursos fluvials a Catalunya: la ribera de Llançà, la Muga, el Ricardell, el Merdanç, el Llobregat d’Empordà, l’Orlina, el Fluvià, la riera de Beget, el Llierca, el Manol, el Ter, el Segadell, el Rigat, el Freser, el Ges, el Gurri, el Güell, l’Onyar, el Llobregat, el riu de Bitlles, la Noguera Pallaresa, la Valira, el Segre i l’Ebre, així com d’altres rieres, torrents i barrancs del nord-est de Catalunya. A la Catalunya Nord es varen desbordar l’Aglí, la Tet, la ribera de Rojà, el riu de Cadí, de Lentillà, el torrent de Fillols, la Castellana, el Bulès, el Tec, el torrent del Canadell, la ribera de la Persigola, de la Menera, de Sant Llorenç, el Riuferrer i el riu de Comalada, així com d’altres riberes i torrents de la zona.
Les inundacions van causar més de 400 morts. La zona més devastada va ser la de l’entorn del massís del Canigó, on hi va haver més de 200 víctimes. A Catalunya, van quedar destruïts 58 ponts i 380 cases. 165 indústries i 149 comerços van quedar afectats i unes 175.000 hectàrees de conreu es varen negar completament. A la Catalunya Nord, uns 200 edificis van esfondrar-se i tres centrals hidroelèctriques van quedar totalment destruïdes, entre elles la de la Llau.

El pont del Príncep de Figueres va esfondrar-se per la força de les aigües, així com el pont vell de Castelló d’Empúries, el de Bàscara, el de Vilamaniscle i el de Torroella de Fluvià. A la Catalunya Nord van quedar destruïts els ponts de RibesaltesIlla, Millars, Nyerel Castell, els Banys d’Arles i el pont Vell d’Arles. A les viles de Vernet, Nyer, el Castell,Prats de Mollóels Banys d’Arles i Palaldà (Catalunya Nord); així com, Vilanova de la Muga, Ribes de Freser, Ripoll, Olot, Sant Joan les Fonts, Sant Quirze de Besora,Torelló i Manlleu, moltes cases dels barris riberencs dels seus rius van quedar completament arrasades. A Girona les aigües desbordades del Ter van arribar a més de 3 metres a la Devesa, i alguns punts de la ciutat com la Rambla, Argenteria, Ballesteries o la Cort Reial van quedar inundats amb 2 metres d’aigua. La Muga i el Fluvià van acabar unint-se inundant gairebé tota la plana de l’Empordà. El Llobregat va negar gran part del seu delta. A la Catalunya Nord la Tet va deixar sota l’aigua tota la plana del Rosselló".

Fin de la reproducción de la crónica del Servei Meteorològic de Catalunya ( METEOCAT).

Otros valores significativos a escala mundial.

Precipitación máxima en 24 horas: 1870mm. En Cilaos (Isla Reunión). 15-16 de marzo de 1952.   Precipitación máxima acumulada en 1 minuto: 38,1mm. En Barot (Guadalupe, Antillas Menores). 26 de noviembre de 1970. 
(Blog de Antonio Maldonado)http://maldonado.eltiempo.es/records-meteorologicos-mundiales/

Para más información sobre la riada de 1940  ver :http://bloc.meteo.cat/75-anys-de-laiguat-de-sant-lluc-de-1940/
Escrit per CLIMA el 

16 Comments:

Blogger JoanCG said...

Mariscal:

http://www.ccma.cat/324/Mes-de-cent-fotografies-de-lSMC-de-principis-de-segle-XX-shan-incorporat-a-la-Cartoteca-Digital/noticia/2692900/

Salutacions.

11:16 PM  
Blogger JoanCG said...

Mariscal:

http://www.ccma.cat/324/Mes-de-cent-fotografies-de-lSMC-de-principis-de-segle-XX-shan-incorporat-a-la-Cartoteca-Digital/noticia/2692900/

Salutacions.

11:16 PM  
Blogger JoanCG said...

Mariscal:

http://www.ccma.cat/324/Mes-de-cent-fotografies-de-lSMC-de-principis-de-segle-XX-shan-incorporat-a-la-Cartoteca-Digital/noticia/2692900/

Salutacions.

11:16 PM  
Blogger Mariscal Tro said...

Moltes gràcies per l´informació.
Mariscal Tro

7:00 PM  
Blogger Unknown said...

michael kors uk
nike free
michael kors outlet
adidas wings shoes
mbt shoes outlet
lebron shoes
barbour jackets
air jordan 11
phone cases
cheap ray ban sunglasses
uggs outlet
mlb jerseys
oakley canada
nike trainers
michael kors handbags outlet
ralph lauren outlet
pandora outlet
nba jerseys
babyliss flat iron
abercrombie and fitch
1212minko

3:49 AM  
Blogger xumeiqing said...

151218meiqing
michael kors outlet
canada goose outlet
nike air huarache
canada goose jackets
beats by dre
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses
abercrombie
louis vuitton outlet
uggs clearance sale outlet
cheap jordans
timberland boots
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
michael kors outlet
coach outlet
montblanc
michael kors outlet
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
uggs outlet
uggs outlet
supra shoes
nike air max
louis vuitton purses
uggs on sale
ray ban outlet
michael kors outlet
coach outlet
canada goose
tory burch outlet
coach outlet store online
uggs on sale
jordans
ray-ban sunglasses
michael kors handbags
louis vuitton outlet
adidas originals
michael kors outlet online
louis vuitton backpack

4:38 AM  
Blogger chenlina said...

chenlina20160706
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
louboutin pas cher
michael kors outlet
burberry outlet
true religion
michael kors outlet store
tiffany outlet
oakley canada
toms shoes
giuseppe zanotti
nike huarache
cheap jordan shoes
abercrombie outlet
cheap oakley sunglasses
cheap air jordans
air force 1
coach outlet
tory burch handbags
louis vuitton outlet
fitflops
cheap ray ban sunglasses
supra sneakers
ray ban sunglasses
nike trainers men
coach factory outlet online
jordan 6
kevin durant shoes 7
cheap nfl jerseys
replica watches
jordan retro
louis vuitton bags
kobe bryant shoes
coach outlet online
marc jacobs handbags
ralph lauren outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet
jordan shoes
toms outlet
as

2:48 AM  
Blogger raybanoutlet001 said...

nike trainers
ed hardy
cheap jordan shoes
michael kors outlet
birkenstock sandals
nike huarache
versace shoes
fitflops
ray ban sunglasses
hugo boss outlet
2017.3.9

9:01 AM  
Blogger raybanoutlet001 said...

armani exchange
los angeles lakers jerseys
yeezy shoes
michael kors outlet
ugg boots
true religion outlet store
ray ban sunglasses outlet
michael kors handbags
coach outlet
giants jersey
2017.7.31

4:03 AM  
Blogger Unknown said...

2017.11.7chenlixiangadidas zx flux
mac cosmetics outlet
air jordan
timberland pas cher
ed hardy
sac longchamp
asics gel
lebron shoes
bcbg max azria
michael kors

3:23 AM  
Blogger Unknown said...

michael jordan
oakley sunglasses
uggs
mac make up
ai max
nike air max
puma shoes
coach outlet online
jordans
valentinos
2017.11.24chenlixiang

2:00 AM  
Blogger Unknown said...

www0515
montblanc pens
longchamp handbags
michael kors outlet
burberry outlet
pandora charms
oakley sunglasses
polo ralph lauren
nike foamposite
oakley sunglasses
pandora charms

11:32 AM  
Blogger Unknown said...

www0522

tory burch outlet
soccer jerseys
coach factory outlet
manchester united jersey
michael kors outlet online
ugg outlet
polo ralph lauren
canada goose jackets
five fingers shoes
tory burch outlet

3:32 AM  
Blogger rehabgad1 said...


Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
https://prokr113.fandom.com/wiki/Prokr113
http://proker.ucoz.ae/blog/
http://prokr123.zohosites.com/
http://l7enlove.net/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

7:38 PM  
Blogger yanmaneee said...

off white
longchamp handbags
jordan 12
supreme t shirt
yeezy boost 500
stephen curry shoes
curry 6 shoes
lebron shoes
bape hoodie
longchamp

3:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

supreme new york
supreme new york
off white shoes
supreme
golden goose
off white shoes
bapesta
kobe
off white
off white outlet

1:41 PM  

Post a Comment

<< Home